Share
Voorvertoning
 
Nieuwsbrief Waterwijs Boeren, 19 oktober 2020
Demonstratie Profielkuil

Donderdag 15 oktober was een mooie zonnige dag voor het maken en bekijken van een profielkuil. Bij Waterwijsdeelnemer Hans te Grotenhuis in De Heurne besprak Mattheijs Pleijter van Aequator de profielkuil. Deze profielkuil is onderdeel van het Bedrijfsbodem- & -waterplan dat voor het bedrijf wordt gemaakt.

Helaas kon deze dag als demonstratiedag Waterwijs Boeren niet doorgaan in verband met de coronamaatregelen. Om toch iets te kunnen laten zien van de profielkuil zijn hiervan opnamen gemaakt. Het filmpje kun je via de link onder dit artikel bekijken.

We vroegen Hans hoe hij het bekijken van de profielkuil heeft ervaren en of hij er iets van heeft geleerd.

Hans: “Het is mooi om eens te kunnen zien hoe de grond er aan toe is qua beworteling, verschillende lagen, eventuele storende lagen en droogte bijvoorbeeld. Het meeste weet je eigenlijk wel. Dit inzicht is een bevestiging van wat je weet of wat je vermoed. Hoewel, we zagen dat sommige graswortels op 1.20 m diep zaten, dat wist ik niet. Er was dus toch iets nieuws.”

“De droogte in de bodem is wel opvallend. De eerste 20 tot 25 centimeter is de grond nog wel vochtig maar daaronder is het erg droog. Gek genoeg is het gras mooi groen op het stuk waar de grote profielkuil ligt, zou je haast niet verwachten. En op sommige percelen is dat wat minder. Dan zit er meer onkruid in of er liggen zanderige stukken. Of dat terug te zien is in de bodem, weet ik zo niet. We graven normaal gesproken niet in het land.”

Heb je tips voor andere Waterwijsdeelnemers?
“Als je zo bewust bezig bent met je grond realiseer je je dat je er zuinig op moet zijn. Je moet het positief bewerken, het niet verstoren of kapot maken. Door bijvoorbeeld bewerking met zware machines in het voorjaar kunnen storende lagen optreden.
Het is nuttig om door die profielkuil eens te zien hoe je grond is samengesteld. Zo’n Bedrijfsbodem- en -waterplan geeft wel inzicht. De andere kant is dat we op zandgrond ook gewoon regen nodig hebben. Anders valt er weinig te bewerken en te groeien.”

Belangstelling?
Heb je belangstelling om voor jouw bedrijf een Bedrijfsbodem- en -waterplan te laten maken? Neem dan contact op met Rob Huinink. Zijn contactgegevens staan onderaan deze nieuwsbrief.

Filmpje
Klik hier voor het filmpje over het bespreken van de profielkuil. Let op: dit filmpje duurt 22 minuten.

Beheerpakketten Bodemverbetering - VALA

Door de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek worden voor Dinxperlo en ’t Klooster beheerpakketten bodemverbetering beschikbaar gesteld voor het verbeteren van organische stof in de bodem. In Haarlo, Olden Eibergen is hier al ervaring mee opgedaan.

Door de beheerpakketten bodemverbetering kun je de organische stof in de bodem verhogen. Agrariërs krijgen vergoeding voor onkosten en extra werk als ze ruige stalmest, compost, gewasresten (sloot- en bermmaaisel) als bodemverbeteraar gebruiken. De regeling is van toepassing in grondwaterbeschermingsgebieden, specifiek voor Dinxperlo en ’t Klooster.

Het aanvragen van deze bodempakketten kan tot 22 november!

3 beheerpakketten bodemverbetering
  • Ruige (vaste, strorijke) mest op grasland
  • Ruige (vaste, strorijke) mest op bouwland
  • Compost / gewasresten (sloot- en bermmaaisel) op bouwland

Voor het inzetten van beheerpakketten bodemverbetering kun je contact opnemen met

of met WWB-gebiedsregisseurs Rob Huinink en Henk Leever. Hun contactgegevens vind je onderaan deze nieuwsbrief.  

Waterwijs Boeren loopt als project eind 2021 af. Maar: duurzaamheid, bedrijfsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling is nooit klaar! Daarom introduceren we graag de Vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek (VKA). De VKA biedt agrariërs een netwerk, kennisbank en ontwikkeling van bedrijf en bedrijfsvoering. Wij zien vele voordelen om na afloop van Waterwijs Boeren je inspiratie- en kennishonger te vervolgen bij deze vereniging. Maak daarom kennis met de VKA en meld je aan voor inspirerende themabijeenkomsten.

Komend seizoen is er keuze uit 4 thema’s en daarvan mag je er 2 kiezen. Eentje in het najaar 2020 en eentje in het voorjaar 2021:
1. Inspelen op klimaatverandering
2. Kansen in de bodem voor optimale ruwvoerproductie
3. Verdieping koe en kringloop
4. Verbinding boer en samenleving

Lees meer over de VKA themabijeenkomsten en meld je aan bij Michaela van Leeuwen (graag uiterlijk 23 oktober).

Demoveld groenbemesters

Het demoveld groenbemesters Bij Waterwijsdeelnemer Haaring in Hengelo is op 1 oktober ingezaaid. Op het perceel is in 2020 snijmais geteeld. De volgende groenbemesters zijn in stroken van 6 meter over de volledige perceellengte ingezaaid:


  • Winterrogge
  • Wintergerst
  • Japanse haver + tagetes
  • Italiaans raaigras
  • Gele mosterd
  • Bladrammenas
  • Rogge, wikke en rode klaver

We hebben dit demoveld aangelegd voor de Waterwijsdeelnemers.  De toegevoegde waarde van groenbemesters voor de organische stof is de bodem is bekend. Maar welke groenbemester kun je het beste gebruiken in welke omstandigheden en in combinatie met welke teelten? Aan de hand van de ontwikkeling van  de diverse groenbemesters bespreken we de resultaten, zodat deelnemers zelf de afweging kunnen maken welke groenbemester het best past bij hun bedrijf.

We kunnen dit seizoen de bovengrondse en ondergrondse ontwikkeling volgen en de winterhardheid ervaren. In het voorjaar, vóór het onderwerken, worden de Waterwijsdeelnemers uitgenodigd om te komen kijken.


Waterwijs Boeren beschikt over een eigen Youtubekanaal. Hier zullen we alle filmpjes uploaden die we van demoprojecten maken.
Klik hier voor het kanaal.

Heb je zelf een filmpje gemaakt over (delen van) een demonstratieproject dat interessant is voor andere Waterwijsdeelnemers? Stuur het aan de redactie van deze nieuwsbrief en we plaatsen het op het kanaal en in de nieuwsbrief.
Webinar 3 contouren van de mestwetgeving (terugkijken)

Een interessant webinar over de mestwetgeving dat plaatsvond op 13 oktober 2020, met introductie door Minister Schouten. Klik hier om het webinar terug te kijken (1 uur).

Belangrijke ontwikkelingen rondom de verdere uitwerking van de drie contouren worden gepubliceerd op de site van de rijksoverheid.
Geplande bijeenkomsten
Gezien de coronamaatregelen is nog niet duidelijk of bijeenkomsten in
fysieke vorm kunnen doorgaan. We bekijken de digitale mogelijkheden.

   
Dinxperlo
17 november, 13.00 - 16.00 uur, Kringloopwijzer en eerste snede, kuiluitslagen gras. Locatie nog te bepalen.

Haarlo, Olden Eibergen
28 oktober, 19.30 - 22.00 uur, Excursie Bedrijfsbodem & -waterplan, profielkuil (zo mogelijk), bodemmonsters N90, bespreken Hoe is de oogst geweest. Locatie nog te bepalen.
19 november, 13.00 - 16.00 uur, Kringloopwijzer en eerste snede, kuiluitslagen gras. Locatie nog te bepalen.

't Klooster
24 november, 1300 - 16.00 uur, Kringloopwijzer en eerste snede, kuiluitslagen gras. Locatie nog te bepalen.



Waterwijs Boeren is een van de projecten van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer waarbij boeren werken aan de waterkwaliteit in grondwaterbeschermingsgebieden. Die gebieden zijn kwetsbaar omdat er drinkwater wordt gewonnen. Als boer moet je daar extra alert zijn op nitraatuitspoeling. Waterwijs Boeren ondersteunt hierbij.

Kijk voor meer informatie op de website van Waterwijs Boeren of neem contact op met
Rob Huinink (gebiedsregisseur Dinxperlo en 't Klooster) via info@huininkadvies.nl
of
Henk Leever (gebiedsregisseur Haarlo, Olden Eibergen) via info@hoeduurzaam.nl.

Email Marketing door ActiveCampaign