Share
Voorvertoning
 
Nieuwsbrief Waterwijs Boeren, 6 november 2020
Bestendigere bodem in waterwin-gebied door restmaaisel op het land

"Maaisel, gewas- en voerresten en ruige mest  op je land toepassen, draagt bij aan een bestendigere bodem." Dat zegt melkveehouder Rene Hobelman.
Al jaren legt hij voerresten en ruige mest op zijn perceel. Het helpt het organische stofgehalte en dus het bodemleven in stand te houden. “De bodem lijdt onder de droge zomers en waterwinning, het opbrengen van resten compenseert dit een beetje.” De vergoeding van de agrarische natuurvereniging is daarnaast mooi meegenomen.
Lees verder ...
Beheerpakketten Bodemverbetering - VALA

Door de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek worden voor Dinxperlo en ’t Klooster beheerpakketten bodemverbetering beschikbaar gesteld voor het verbeteren van organische stof in de bodem. In Haarlo en Olden Eibergen is hier al ervaring mee opgedaan.

Door de beheerpakketten bodemverbetering kun je de organische stof in de bodem verhogen. Agrariërs krijgen vergoeding voor onkosten en extra werk als ze ruige stalmest, compost, gewasresten (sloot- en bermmaaisel) als bodemverbeteraar gebruiken. De regeling is van toepassing in grondwaterbeschermingsgebieden, specifiek voor Dinxperlo en ’t Klooster.

Maatregelen Zoetwater Gelderland
(onderdeel van Zoetwater Oost-Nederland - ZON en DAW)


Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON) richt zich op onderzoek naar de huidige en toekomstige droogteproblematiek en mogelijke oplossingen en maatregelen. Het levert ook de regionale inbreng in het deelprogramma Zoetwater van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Binnen het ZON-programma
nemen de deelnemende partijen maatregelen om minder last te hebben van de toenemende droogte, zonder de wateroverlast te laten toenemen.

De ZON-regeling voor Gelderland is in oktober 2020 van start gegaan. Alle agrariërs uit Gelderland -(m.u.v. het gebied van Waterschap Rivierenland) kunnen een bijdrage aanvragen. De maximumbijdrage uit deze regeling is € 20.000,- per bedrijf. U kunt zelf in overleg of op basis van een bedrijfsadvies kiezen uit verschillende maatregelen uit de maatregelenlijst. De maximale bijdrage voor een advies is € 1.500,- per bedrijf. De maatregelen waarvoor subsidie is aangevraagd moeten voor 31 december 2021 zijn uitgevoerd en afgerond.

Klik hier voor de brochure maatregelenlijst ZON Gelderland.

Vraag een vrijblijvend keukentafelgesprek aan en maak een concreet plan voor de toekomst! Neem contact op met Maike Hanenberg via via daw@ltonoord.nl of 088- 888 66 31.

Geplande digitale groepsbijeenkomsten
Gezien de coronamaatregelen organiseren we zoveel mogelijk digitale bijeenkomsten. De hiergenoemde tijden zijn onder voorbehoud. Digitale bijeenkomsten proberen we niet langer dan 2 uur te laten duren.
   
Dinxperlo
17 november, 13.00 - 16.00 uur, Kringloopwijzer en eerste snede, kuiluitslagen gras. Rob Huinink organiseert de digitale bijeenkomst(en).

Haarlo, Olden Eibergen
28 oktober, 19.30 - 22.00 uur, Excursie Bedrijfsbodem & -waterplan, profielkuil (zo mogelijk), bodemmonsters N90, bespreken Hoe is de oogst geweest.
19 november, 13.00 - 16.00 uur, Kringloopwijzer en eerste snede, kuiluitslagen gras.
Henk Lever organiseert beide digitale bijeenkomsten.


't Klooster
24 november, 1300 - 16.00 uur, Kringloopwijzer en eerste snede, kuiluitslagen gras. Locatie nog te bepalen. Rob Huinink organiseert de digitale bijeenkomst(en).



Waterwijs Boeren is een van de projecten van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer waarbij boeren werken aan de waterkwaliteit in grondwaterbeschermingsgebieden. Die gebieden zijn kwetsbaar omdat er drinkwater wordt gewonnen. Als boer moet je daar extra alert zijn op nitraatuitspoeling. Waterwijs Boeren ondersteunt hierbij.

Kijk voor meer informatie op de website van Waterwijs Boeren of neem contact op met
Rob Huinink (gebiedsregisseur Dinxperlo en 't Klooster) via info@huininkadvies.nl
of
Henk Leever (gebiedsregisseur Haarlo en Olden Eibergen) via info@hoeduurzaam.nl.

Email Marketing door ActiveCampaign