Share
Voorvertoning
 
Nieuwsbrief Waterwijs Boeren, 15 december 2020
Perceel bevloeien uit hoger gelegen sloot
Spontane actie van Vitens en Waterschap Rijn en IJssel

In het kader van Elke Druppel de grond in, hebben Vitens en het Waterschap de handen ineen geslagen. Tijdens een veldbezoek ontstond spontaan het idee om een onderhoudspad door te steken om zodoende het naastgelegen perceel te kunnen bevloeien. Lees verder …

Hoe breng je een watersysteem rond een perceel op orde?

In het natte seizoen bezig zijn met droogte? Voor Daniël Nieuwenhuis en Matheijs Pleijter momenteel dagelijkse kost. Veel agrarische ondernemers in grondwaterbeschermingsgebieden ’t Klooster, Dinxperlo, Haarlo en Olden Eibergen bereiden zich nu al voor op wederom een droog jaar en willen het watersysteem van hun agrarische percelen verbeteren. Het duo – Nieuwenhuis namens Waterschap Rijn en IJssel, Pleijter als expert vanuit Aequator Groen & Ruimte – denkt mee met agrariërs en analyseert het watersysteem. “Wat gebeurt er met de regen zodra het op de bodem valt?”

‘Aanpak droogte is maatwerk per bedrijf’

Gebiedsmakelaar Henk Jolink geeft in een persoonlijk gesprek advies en kijkt naar subsidiemogelijkheden.

Iedere boer en tuinder is op zoek naar mogelijkheden om na drie droge jaren de droogte de baas te blijven en wil maatregelen nemen om opbrengstenverliezen zoveel mogelijk te voorkomen. Waterwijsdeelnemers kunnen nu voor individueel advies en subsidie op maatregelen terecht bij gebiedsmakelaar Henk Jolink. Lees verder ...
Leerreis Nutriëntenkringloop

Begin december 2020 werd een webinar georganiseerd over het gebruik van biomassa bij het sluiten van kringlopen en het verhogen van het organische stofgehalte in de bodem. In het project 'Biomassa in het Haarloseveld en Olden Eibergen: Organische stof tot nadenken' zijn diverse boeren hier al jaren mee bezig en de resultaten zijn hoopgevend.

Deze video geeft een beeld van de praktische toepassing van biomassa om het organische stofgehalte in de bodem te verhogen.
In de video wordt gesproken van het toevoegen van dikke fractie aan maaisel. De wetgeving kan hierover her en der wat beperkend werken. Het gebruiken van maaisel als bodemverbeteraar is zeer aan te bevelen.

Kringloopwijzer 2020

Hieronder vind je een paar wellicht interessante artikelen over de Kringloopwijzer 2020.

Overzicht aanpassingen in KringloopWijzer 2020
In de KringloopWijzer versie 2020 zijn diverse aanpassingen gedaan ten opzichte van de versie van 2019. De aanpassingen en andere wijzigingen zijn samengevat in een factsheet.
Lees verder ...

Bespaar handmatige invoer in de KringloopWijzer met de koppeltool
Voor de KringloopWijzer is het nodig om het grondgebruik in te delen per fosfaatklasse en naar grondsoort. Deze gegevens kunnen handmatig worden ingevuld. Maar sinds januari 2020 kan het grondgebruik ook automatisch aan de KringloopWijzer worden toegevoegd met behulp van de koppeltool. Het bespaart tijd en voorkomt onjuiste invoer.
Lees verder ...

Waarom kost de ontwikkeling van de KringloopWijzer veel tijd?
Om de KringloopWijzer als managementtool in te zetten, is het belangrijk dat de metingen, de invoer en de berekeningen zo nauwkeurig mogelijk aansluiten op de werkelijkheid. Vandaar dat de KringloopWijzer jaarlijks wordt doorontwikkeld. Maar van welke factoren hangt het doorvoeren van nieuwe onderwerpen af? En waarom duurt praktijkimplementatie zo lang?
Lees verder ...

Geplande digitale groepsbijeenkomsten
Gezien de coronamaatregelen organiseren we zoveel mogelijk digitale bijeenkomsten. Digitale bijeenkomsten proberen we niet langer dan 2 uur te laten duren.
   

Dinxperlo
(Rob Huinink)
6 januari, 13.00 - 15.00 uur, Bespreken bemestingsplannen


't Klooster (Rob Huinink)
7 januari, 13.00 - 15.00 uur, Bespreken bemestingsplannen


Prettige kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2021!
Waterwijs Boeren is een van de projecten van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer waarbij boeren werken aan de waterkwaliteit in grondwaterbeschermings-gebieden. Die gebieden zijn kwetsbaar omdat er drinkwater wordt gewonnen. Als boer moet je daar extra alert zijn op nitraatuitspoeling.
                                                                    Waterwijs Boeren ondersteunt hierbij.

Kijk voor meer informatie op de website van Waterwijs Boeren of neem contact op met
Rob Huinink (gebiedsregisseur Dinxperlo en 't Klooster) via info@huininkadvies.nl
of
Henk Leever (gebiedsregisseur Haarlo en Olden Eibergen) via info@hoeduurzaam.nl.

Email Marketing door ActiveCampaign