Share
Voorvertoning
 
Nieuwsbrief Waterwijs Boeren, 22 januari 2021
Goed kuilvoer is méér dan op tijd maaien

In december is een analyse gemaakt van het kuilvoer van melkveehouder Arjan ten Harkel in Eibergen. Lees hier het belang van de kuilanalyse en een goed bemestingsplan.

(c) foto: Arjan ten Harkel

VKA Inspiratiemaand: ‘Hoe verdien jij je brood in 2021?

De Vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) houdt in januari een Inspiratiemaand met als titel ‘Hoe verdien jij jouw brood in 2021?’ Op 29 januari van 12.30 tot 13.30 uur is het derde (en laatste) webinar in deze reeks. Hier geeft de VKA inspiratie en praktische inzichten over verdienmodellen van melkveebedrijven.
Voor meer informatie en aanmelden, klik je hier: https://bit.ly/3nVwF8M

Vroeg scheuren leidt tot betere stikstofbenutting

Vroeg scheuren van grasland geeft veel voordelen. Dat schrijft DLV Advies op basis van de eerste gegevens van Drentse proeven over scheuren van grasland. Lees verder ...

(c) foto: Hans Prinsen
Documentaire 'Ons droge land'

Met de regenbuien in het najaar staan we er wat minder bij stil: de droogte. De afgelopen jaren merken we steeds meer van het gebrek aan vocht in de grond. Niet alleen de natuur heeft hier last van, maar ook boeren, bedrijven en inwoners.
In de documentaire Ons Droge Land duiken we in de droogte. We volgen burgers, ondernemers en natuurbeheerders. De droogte heeft veel impact, onder meer op boerenbedrijven. “Je ligt er ’s nachts toch wel eens wakker van”, vertelt een boer in de documentaire. “Dan zie je het eigenlijk niet meer zitten om boer te zijn. Terwijl dat iets is wat ik graag wil.” Lees verder ...

(c) foto: Holtrop en Stokvis

Informatieblad Mechanisch Onderwerken

Het gebruik van glyfosaat ligt onder vuur. Is het niet de publieke opinie, dan zijn het wel de ketenpartijen die het gebruik van glyfosaat voor de vernietiging van vanggewassen verbannen. Het enige alternatief is mechanisch onderwerken, maar daarvoor is er nog geen eensluidend advies. Lees verder ...

Compost uitrijden

Bij Theo Zweverink in Hengelo is onlangs compost uitgereden. Deze compost komt van Attero Wilp (bij Apeldoorn) en is gecomposteerd GFT afval. Met compost kun je het organische stofgehalte in de bodem verhogen. In deze compost zit ongeveer 160 kg/ha effectieve organische stof (EOS). Dit is organische stof die na een jaar nog aanwezig is in de bodem. Met een gift van 25 ton/ha voeg je 4000 kg/ha EOS toe. Compost is het hele jaar toepasbaar en mag onbeperkt worden gebruikt binnen de ruimte die de stikstof‐ en fosfaatnormen bieden. Klik hier voor een actiefilmpje van het uitrijden van de compost.

Geplande digitale groepsbijeenkomsten
Gezien de coronamaatregelen organiseren we digitale bijeenkomsten.
Deze proberen we niet langer dan 2 uur te laten duren.

   


Voor februari en maart worden binnenkort nieuwe digitale bijeenkomsten gepland.
Houd de website in de gaten!


Waterwijs Boeren is een van de projecten van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer waarbij boeren werken aan de waterkwaliteit in grondwaterbeschermings-gebieden. Die gebieden zijn kwetsbaar omdat er drinkwater wordt gewonnen. Als boer moet je daar extra alert zijn op nitraatuitspoeling.                                        Waterwijs Boeren ondersteunt hierbij met verschillende maatregelen om uiteindelijk het nitraatgehalte terug te brengen tot < 50 mg.

Kijk voor meer informatie op de website van Waterwijs Boeren of neem contact op met
Rob Huinink (gebiedsregisseur Dinxperlo en 't Klooster) via info@huininkadvies.nl
of
Henk Leever (gebiedsregisseur Haarlo en Olden Eibergen) via info@hoeduurzaam.nl.

Email Marketing door ActiveCampaign