Share
 
Nieuwsbrief Waterwijs Boeren, 15 februari 2021
Water bij de mest

In 2020 is bij 3 melkveehouders een demonstratieproject Water bij de Mest gehouden. Hiervan zijn de resultaten inmiddels bekend.
De conclusies zijn:
  • Verdunnen gaf minimaal 10-15% hogere N opbrengst, en liep bij latere snedes met 1:1 verdunnen zelfs op tot bijna 30%.
  • Tot 1:1 verdunning neemt N opbrengst toe bij gelijke N gift. En het ging op deze locatie zelfs over het verdunnen van dunne fractie.
  • Ook de eerste snede een duidelijk effect (daar was 3:1 verdund, latere snedes 1:1. Dit vanwege praktische redenen 30m3 mest + 30m3 water was niet uitvoerbaar).
  • Gerekend met 15% meer N opbrengst van ene hectare zou bij een gemiddelde opbrengst van 300 kg N per ha (10 t DS x 19% RE) een meeropbrengst van 45 kg N zijn.
  • Beter ruw eiwit door water toe te voegen.
  • Smakelijker product door minder Ruwe As in de kuil.
Foto (c) Melkvee.nl
Ervaringen van deelnemers aan water bij de mest
Manfred Keuper, melkveehouder in De Heurne

"Doordat we meedoen aan Waterwijs Boeren, kwam in 2020 de proef voorbij met water bij de mest. Dat wilden we graag een keer proberen. Er waren al wat cijfers van bekend en die waren best goed, het risico om het eens anders te doen was daarmee laag. Op het oog lijkt er niet veel verschil in de opbrengst te zitten, er is wat verschil in kleur. De opbrengst bij snede 1 is wel hoger dan zonder water bij de mest, vooral meer ruw eiwit. Dit jaar doen we hier weer aan mee. De loonwerker bemest met de sleepslang en trekt water vanuit een bron bij de mest. Als we niet met de sleepslang bemesten wordt het wat moeilijker omdat de put nu helemaal vol zit, Daar kan nu geen water bij. Dan moet je met een container gaan werken, waarin je het mengt. Dat werkt wel kostenverhogend, maar de opbrengst is ook wel aanzienlijk hoger."

Deze grafiek heeft betrekking op nieuw grasland waar bij snede 1 de opkomst nog niet overal optimaal was.
Harm Baak, melkveehouder in Haarlo

"We zijn in Haarlo, Olden Eibergen al een aantal jaren bezig met de bodem om organische stof te verhogen en voor waterbuffering. Daarbij kwam via Waterwijs Boeren ook de proef met water bij de mest voorbij. We hebben van alle snedes een hogere opbrengst, maar met name van de eerste snede is dat aanzienlijk meer. Voor de eerste snede bemest de loonwerker met de sleepslang met water erbij. Dat werkt makkelijk. Als je alles tegelijk zou maaien kan dat ook weer voor de 2e en volgende snedes, maar dat is vaak niet zo. Als je kleinere percelen los van elkaar gaat bemesten, dan moet je telkens kleinere hoeveelheden mest en water mengen en wordt het wel wat duur. Daar kies ik dan niet voor."

Hans Looman, melkveehouder in Zelhem

"Ik heb in 2020 meegedaan met water bij de mest. Het was nog wel even kijken hoe we het het gemakkelijkst konden uitvoeren.
De eerste keer was er genoeg water in de sloot, de tweede keer hebben we met een container gewerkt met water uit een waterbron en de derde keer hebben we met de beregeningspomp water uit de beregeningsbron gehaald en dit rechtstreeks met de mest gebruikt.
Het makkelijkst is natuurlijk als je water dichtbij hebt. Het was wel arbeidsintensief, we waren met drie man bezig met bemesten. Dat kan een struikelblok zijn, als we het zelf gaan doen, los van de proef en de subsidie. Het heeft wel wat meer opgeleverd blijkt uit de analyse, maar de vraag is of dat genoeg is voor de arbeid die het heeft gekost.
Ik verwacht dat het wel wat doet tegen uitspoeling. Het gras groeit er beter van, dus je mag ervan uitgaan dat er minder uitspoelt. Ik heb daar zo geen cijfers van, maar het is een logische verklaring. Met water lost de mest beter op, zonder water wordt niet alles opgenomen en blijft er een strookje liggen.
Als het demonstratieproject wordt verlengd, wil ik wel weer meedoen!"

Geplande digitale groepsbijeenkomsten
Gezien de coronamaatregelen organiseren we digitale bijeenkomsten. Deze proberen we niet langer dan 2 uur te laten duren.


Bespreken Kringloopwijzers
- Dinxperlo, 10 maart, 13.00 - 15.00 uur
- 't Klooster, 11 maart, 13.00 - 15.00 uur
- HOE, 18 maart, 13.00 - 15.00 uur

Houd voor de aankondiging van bijeenkomsten de website in de gaten!


Waterwijs Boeren is een van de projecten van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer waarbij boeren werken aan de waterkwaliteit in grondwaterbeschermings-gebieden. Die gebieden zijn kwetsbaar omdat er drinkwater wordt gewonnen. Als boer moet je daar extra alert zijn op nitraatuitspoeling.

Waterwijs Boeren ondersteunt hierbij met verschillende maatregelen om uiteindelijk het nitraatgehalte terug te brengen tot < 50 mg.

Kijk voor meer informatie op de website van Waterwijs Boeren of neem contact op met
Rob Huinink (gebiedsregisseur Dinxperlo en 't Klooster) via info@huininkadvies.nl
of
Henk Leever (gebiedsregisseur Haarlo en Olden Eibergen) via info@hoeduurzaam.nl.

Email Marketing door ActiveCampaign